Trønder-Avisa

Ny årbok: leder i årboknemnda i Verdal historielag, Ove Haugrud, flankert av to av medlemmene i årbok-redaksjonen, Svein Arne Flyum (t.v.) og Ole Christian Nevermo. Sistnevnte er også en stor bidragsyter til årboka.

Årboknemnda i Verdal Historielag har et luksusproblem. Det skrives flere artikler enn de har plass til i årboka.
VERDAL: Ove Haugrud, som er ny leder av årbokredaksjonen, sier det gode tilfanget av godt stoff til årboka selvfølgelig ikke er et problem i virkelig forstand.
– Årbokredaksjonen får heldigvis hvert år inn en rekke artikler uoppfordret, samtidig som de fleste forfatterne er forespurt om å skrive. De siste tar gjerne utfordringen på strak arm. Det gjør at vi også i år har noen artikler og bidrag som må vente til neste års bok før de kommer på trykk. Artikler som ikke fikk plass i fjorårets bok har normalt førsteprioritet i årets bok, og artikler som beskriver jubileer får selvsagt plass det året det jubileres. Vi prioriterer også forfattere som debuterer som årbokforfattere. Vi vil jo gjerne hele tiden ha noen nye og gjerne yngre forfattere. I den forbindelse vil vi gjerne ha oppveksthistorier som nålevende lesere kan kjenne seg igjen i, sier Haugrud.
Godt og blandet
Haugrud sier at årboknemnda i tillegg forsøker å prioritere sånn at boka inneholder stoff fra alle bygdene i kommunen, og fra ulike tidsepoker.
– Målet er få til en lett blanding av rent faglige artikler, lettere stoff om personer og hendelser, og gjerne også noe stoff med litt humor. Målet er at årboka skal være interessant for flest mulig, både yngre lesere og godt voksne.
Haugrud sier at historielagets årbok i virkeligheten er et stort dugnadsprosjekt.
– En stor takk til alle som har bidratt til boka, sier Haugrud, som onsdag kveld møtte mange av bidragsyterne under en samling på Stiklestad, der årets bok ble presentert. Tidligere på dagen ble boka vist fram for pressen.

Skriver om bestefaren
Ole Christian Nevermo, som også er med i årboknemnda, har skrevet en varm fortelling om sin bestefar Christian Nevermo.
Christian vokste opp på en husmannsplass i Hommelvik. Christian ble en ekte rallar som la ned mye arbeid i blant annet Hell-Sunnan-banen. Jernbanearbeideren var en foregangsmann på mange områder og endte opp som ordfører i Verdal. Ole Christian har også skrevet om barne- og ungdomsårene i Vektergata på Øra.

Årboka har også en link til Steinkjer, i form av en avskrift av den håndskrevne boka “Petri Krogii Vita”. Boka fra 1783 ble skrevet av sokneprest Peder Offesen Krog og har flere beskrivelser av Verdal.
Boka, som er skrevet med gotisk håndskrift og delvis på latin, er avskrevet av Kari Aalberg, Trondheim. Boka ble gitt i gave til Verdal historielag i 1953 av daværende direktør Johan Bernhard Getz på Helge-Rein-By Brug, under forutsetning at den ble avskrevet.

Jon Åge Fiskum

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Rull til toppen