Søk på  historielagets hjemmeside.
Aktiviteter
Styre, utvalg og om historielaget..
Årbøker og diverse publikasjoner...
Kirkene i Verdal
Lenker
Minnesmerker og bautaer...
Verdalsraset...
Diverse presseomtale av historielaget...
Diverse saker...
Gate- og vegnavn i Verdal kommune
Kulturskatter...
Sagn og historier fra Verdal.

Nyheter fra Verdal historielag

LAGT UT PÅ NETT:
31.05.2016

Startsiden Aktiviteter Kulturskatter Lenker Minnesmerker Organisatorisk Publiksjoner

90 personer med til gruveområde i Ogndalen - nedlagt for 250 år siden


Gruveturen i Mokk i går bød på kulturinnslag ved Ellrun Ystad og Knut Jørgen Nonstad.

Historielaget var søndag 29. mai, i regi av turutvalget, på årets tredje utflukt. Denne gang gikk turen til Ogndal, etter invitasjon fra Ogndal historielag. Laget og Mokk gård sto bak arrangementet, det vil si tur til Gruvfjellet og middagsservering på gården. Om lag 90 personer var med. Av disse var en stor gruppe fra Verdal.

I fjor sommer var ogndalingene på gruvetur i Malsådalen i Verdal - til tuftene av Malså kopperverk som ble nedlagt for snart 100 år siden.

Gruvedriften i Mokk er enda eldre. To gruveselskaper drev kopperverk i området for om lag 250 år siden. Det var Mokk gruver og kopperverk: 1771 - 1783 og Gaulstad gruver og kopperverk: 1770 - 1786. Driften foregikk i Gruvfjellet, der det var to grunneiere. Selskapene hadde hver sin smeltehytte.

Kulturarrangement
Det er 40 minutters gange fra Mokk gård til foten av Gruvfjellet, der turfolket var samlet ved tuftene av et pro-viantlager fra driftsperioden. Fjellturen bød ikke bare på historisk informasjon om gruvedrift. Det var også lagt opp til et kulturarrangement, der Knut Jørgen Nonstad leste fra Kristofer Uppdal. Ellrun Ystad hadde tonesatt dikt av samme forfatter som hun framførte med gitar og sang. Det kunstneriske innslaget fra de to skapte en spesiell stemning i de historiske omgivelsene.

Det var Kjell Delbekk som, sammen kona Kristin Wåtland Delbekk driver Mokk gård, orienterte om historien rundt gruvedriften i området på 1700-tallet. Han mente for øvrig at det aldri hadde vært så mange mennesker samlet samtidig i gruveområdet siden gruvedriftens tid.

Ingen vanlig menig
Menig turdeltaker fra Verdal var også Snorre Tessem, den siste leder i Fosdalens Bergverk AS i Malm. Bergverks- ingeniøren, nå bosatt i Verdal, innrømmer at han ikke klarer å holde seg unna når temaet er geologi.

Han hadde for øvrig intet å bemerke til det guiden Magnus Wåtland Delbekk forklarte om geologiske forhold i distriktet på marsjen fra Mokk gård til fjellet. Og det må være en god attest til en student!

Både leder i Ogndal historielag, Jorid Kjesbu, og Kristin Wåtland Delbekk på Mokk gård var svært godt fornøyd med oppslutningen om gruveturen. Kristin hadde 70 sultne middagsgjester - med gulasjsuppe på menyen.

Det var folksomt ved foten av Gruvfjellet i Mokk. Kjell Delbekk mente at det aldri hadde vært så mye folk i området siden gruvedriften ble nedlagt for 250 år siden.

.................
Tekst og foto:

Jon Holmlimo


Folksomt ved foten av Gruvfjellet i Mokk.


Leder Jorid Kjesbu i Ogndal historielag og turleder Johannes Overmo i Verdal historielag sammen med bergverksingeniør Snorre Tessem (i midten) under gruveturen.


Her kravler historielagsfolk oppover Gruvfjellet til den nærmeste gruva med navnet Gruve nr. 1.
Det er svært mange gruver i omådet.


Kristin Wåtland Delbekk gjør klar gulasjsuppe til sultne turfolk.
...


Eldbjørg og Jarle Benum er ofte med på historielagets utflukter, og de lot heller ikke gruveturen i Mokk gå fra seg.