Søk på  historielagets hjemmeside.
Aktiviteter
Styre, utvalg og om historielaget..
Årbøker og diverse publikasjoner...
Kirkene i Verdal
Lenker
Minnesmerker og bautaer...
Verdalsraset...
Diverse presseomtale av historielaget...
Diverse saker...
Gate- og vegnavn i Verdal kommune
Kulturskatter...
Sagn og historier fra Verdal.

Nyheter fra Verdal historielag

Oppslaget før turen
kan les her

LAGT UT PÅ NETT:
20.05.2015

Startsiden Aktiviteter Kulturskatter Lenker Minnesmerker Organisatorisk Publiksjoner

På tur til gamle husmannsplasser


Nina Hjelde var guide på vandringen til de nedlagte husmannsplassene.

Historielaget er allerede i gang med utflukter. Årets første gikk til Skalstugan i forrige måned, mens den andre turen gikk til Hellbakkan Kr. himmelfarstsdag. Tross gråvær og truende skyer, hadde om lag 100 personer møtt opp for å se gamle husmannsplasser. Ifølge en artikkel Vuku-lærer Johannes Nordnes hadde i årboka for 1949, har det vært om lag 20 husmannsplasser i området fra Lundskin til Vangstad.

Turutvalgets leder Johannes Overmo hadde Nina og Toril Hjelde i Vesthellan med som kjentfolk. Dessuten var Anders Tosteigan Bendiksen med og fortalte om husmannsvesenet. Mye av informasjonen var hentet fra Nordnes sin artikkel «På solsida». At husmannsplassene i området var sørvendt, og slik sett lå på solsida, var hverdagslivet for husmannsfamiliene neppe bare solfylt.

Sterk befolkningsøkning
Husmannsplassene ble stort sett bygd i tida 1820 til 1850. Folketallet i Verdal var i 1801 3882. 36 år senere - i 1835 - var innbyggertallet i kommunen økt til 5564. 10 år senere hadde folketallet kommet opp i 5871. Den store befolkningsøkningen var årsaken til at det måtte bygges nye heimer. Etter hvert som det ble kjent at Amerika var mulighetenes land, begynte den store utvandringen i vesterled. Dermed falt også interessen for å bosette seg og dyrke nytt land på de små brukene.

På de plassene som ble besøkt på historielagets tur, er det satt opp informasjonstavler. Det var Vukuskolen som gjennom et prosjekt for noen år siden fikk laget tavlene, forteller Anders Tosteigan Bendiksen. Det var også skolen som fikk bygget en lavvo som står på den nedlagte husmannsplassen Jale.


På Hellbakkan - turutvalgets leder Johannes Overmo (t.h.) sammen med Toril Hjelde og Anders Tosteigan Bendiksen.


Mange var med på historielagets tur til gamle husmannsplasser - her fra Jale der det i Vukuskolens regi er oppført en lavvo.

Flere historielagsturer
Historielaget markerer Friluftslivets år med tur til Guddingsskallen onsdag 27. mai. Turmålet ligger øst for Årstadbakkan. Det tar tre kvarters tid å gå fra parkeringen til Guddingsskallen. Turleder Overmo anbefaler turdeltakerne å ta med mat og drikke. Egil Krieg stiller opp som guide.

Søndag 7. juni går historielaget ved turutvalget inn som medarrangør av en marsj i flyktninglosenes spor. Marsjen gjennomføres i samarbeid med Scene Midt ved Marte Hallem og Leirådal sanitetslag.

Lørdag 27. juni går turen til Malsådalen - til det nedlagte småbruket Tosteigan. Her blir det grautsalg. Et godt råd er å ta med stol. Det blir i august nok en tur til Malsådalen. Denne gang til det nedlagte Malså kobberverk. Turdatoen er onsdag 12. august. Denne utflukten samkjøres med Ogndal historielag. Det var ogndalingene som foreslo å møtes ved Malså gruver, noe Verdal historielag syntes var en god ide.

I september vil det for tredje gang bli tur til Skalstugan. Den første turen til våre naboer på svensk side gikk i fjor høst. Andre Skalstugan-turen var i april. Ettersom Skalstugan ikke kan ta i mot flere enn 50 gjester, er det grunn til å tro at påmeldingslista blir sprengt også til høsten. Stedet er så absolutt verdt et besøk.

.................
Tekst og foto:

Jon Holmlimo

LES OGSÅ: Tidligere tur til Skalstugan | Grautturen 2014