Søk på  historielagets hjemmeside.
Aktiviteter
Styre, utvalg og om historielaget..
Årbøker og diverse publikasjoner...
Kirkene i Verdal
Lenker
Minnesmerker og bautaer...
Verdalsraset...
Diverse presseomtale av historielaget...
Diverse saker...
Gate- og vegnavn i Verdal kommune
Kulturskatter...
Sagn og historier fra Verdal.


Mer om arrangementet finner du på
PRESSEMELDING
fra SNK


...................

Les mer om «Tirpitz»
på WIKIPEDIA

Her ligger
«Tirpitz»
70 år etter
,
se mer i VG

TIRPIZ-Museet
i Alta

Bilder av
«TIRPITZ»

på Google

Nyheter fra Verdal historielag

LAGT UT PÅ NETT:
07.11.2014

Startsiden Aktiviteter Kulturskatter Lenker Minnesmerker Organisatorisk Publiksjoner

Onsdagstreff på Stiklestad Nasjonale Kultursenter 19.11.2014: Her lå «Tirpitz»


Bildet er hentet fra nettstedet Visitstjordal.no. Trykk på bildet for å lese mer.

Stiklestad Nasjonale Kultursenter vil onsdag 19. november by på et spennende program i serien «Onsdagstreff Spesial». Det er sytti år siden det tyske slagskipet «Tirpitz» ble senket utenfor Tromsø. SNK vil i samarbeide med Verdal historielag, Nord-Trøndelag historielag og Verdal Mållag markere begivenheten ved et arrangement der vi får høre historien om slagskipets besøk på vår kant av verden, og hvordan fredelige bygder langs Åsenfjorden ble trukket inn i verdenskrigen som raste i Europa.

PRESENTASJON AV INNLEDERNE:
Rolf Vestvik
Han har denne høst skrevet en artikkel i årboka for Nord-Trøndelag historielag med tittelen «Britiske bombefly og Shetlands-Larsen i aksjon mot «Tirpitz». Dramatiske begivenheter i en liten fjord i Nord-Trøndelag i 1942».

Han vil gjennom et lysbildeforedrag innlede kveldens program med å presentere utdrag fra artikkelen. Vi får høre om hvordan et lite lokalsamfunn ble dratt inn i verdenskrigen, der den tyske krigsmarines stolthet «Tirpitz» kom på besøk, og hvordan bristiske og allierte fly og krigsskip gjorde sitt beste for å uskadeliggjøre denne formidable trussel som lå gjemt i Fættenfjorden.

Rolf Vestvik er fra Verdal, (født 1940) utdannet reklamemann og kunsthistoriker, men har som skribent og kåsør vært mest opptatt av krigshistorie. Han har gjennom et langt liv vært engasjert i kulturadmini- strasjon, blant annet som sjef for Festspillene i Nord-Norge, direktør for Konserthuset i Stavanger, fylkeskultursjef i Nordland og Nord-Trøndelag.

Som pensjonist har han engasjert seg i lokalhistorie, og er blant annet styreleder for Verdal historielag.
Les mer på Wikipedia


Ingrid Storholmen og historielagets Rolf Vestvik ved krigsminnesmerket ved Fættenfjord Camping.

Ingrid Storholmen
Ingrid Storholmen er fra Verdal, (født 1976) er allerede blitt en kjent forfatter og litteraturkritiker. Hun debuterte som lyriker med diktsamlingen Krypskyttarloven i 2001. I 2003 kom Skamtalen Graceland som hun senere har iscenesatt som performancekunstner. Sirispelet, en form for mediterende monolog, kom i 2006. I 2007 ga hun ut diktsamlingen Siriboka. Boka ble i april 2008 kåret til årets vakreste bok. I april 2009 kom hennes første roman: Tsjernobylfortellinger. Bøkene er utgitt på Aschehoug forlag.
Les mer om Ingrid Storholmen på Wikipedia.

På onsdagstreffet på Stiklestad vil Ingrid Storholmen presentere sin siste bok som kom ut på Aschehougs forlag denne høsten: «Her lå Tirpitz». Slagskipet Tirpitz ble sjøsatt i 1939, og var Europas største, med et mannskap på over 2500. Da britiske bombefly senket Tirpitz 12. november 1944 ved Håkøya i Troms, hadde skipet knapt vært i kamp. 971 mann omkom.

Tirpitz lå lenge i Fættenfjorden, ikke langt fra der forfatteren vokste opp. Hver gang familien passerte stedet, sa de voksne: «Her lå Tirpitz.» Et minne som ble utgangspunktet for romanen som hun vil lese fra denne kvelden. Dette er fortellingene til skipets marinegaster og offiserer før, under og etter krigen. Gjennom et kor av stemmer møter vi de som døde og de som vendte hjem. Det er krig, de er tyske okkupanter, men fienden blir her avkledd den vanligste vernedrakten mot identifikasjon: uniformen. «Her lå Tirpitz» er en antikrigsroman med uhyggelig aktualitet.

Per Egil Hegge
Som avslutning på denne spennende historiekvelden får vi et kåseri av den kjente journalist og pressemann Per Egil Hegge.

Per Egil Hegge er kjent som en fremragende taler og kåsør, og publikum på Stiklestad kan se fram til et fargerikt og innholdsrikt innslag. Les mer om Per Egil Hegge på Wikipedia.

Mange synes kanskje at vi har hørt nok om den andre verdenskrig, men arrangørene mener at kunnskapen om det som skjedde på våre kanter disse dramatiske årene bør tas vare på og formidles til nye generasjoner.

Verdal, oktober 2014
Rolf Vestvik

...............................................
«Tirpitz» og søsterskipet «Bismarck»
var de største slagskipene i den tyske krigsmarinen, Kriegsmarine, under andre verdenskrig. Skipet var oppkalt etter den tyske marineminister og storadmiral Alfred Freiherr von Tirpitz.
Les mer på WIKIPEDIA