Søk på  historielagets hjemmeside.
Aktiviteter
Styre, utvalg og om historielaget..
Årbøker og diverse publikasjoner...
Kirkene i Verdal
Lenker
Minnesmerker og bautaer...
Verdalsraset...
Diverse presseomtale av historielaget...
Diverse saker...
Gate- og vegnavn i Verdal kommune
Kulturskatter...
Sagn og historier fra Verdal.

Nyheter fra Verdal historielag

LAGT UT PÅ NETT:
12.03.2014

Startsiden Aktiviteter Kulturskatter Lenker Minnesmerker Organisatorisk Publiksjoner

Historielaget besøkte Tännforsen


Utenfor Tännforsen Igloo er det denne sesongen altan - her turiststasjonens eier Niklas Hagelbeck (t.v.) sammen med Arnhild og Asgeir Brustad. Lengst bort på bildet Hanne Holte Munkeby, som under turen var en flittig fotograf.

Historielaget hadde søndag 9. mars den første vinterturen noen sinne. Den gikk med Sende-buss til nabo-kommunen Åre på svensk side av grensen. Turmålet var Tännforsen - en av Sveriges store turistattraksjoner. Kjell Ottermo var med på bussen som kjentmann fra Sandvika til Tännforsen. Han hadde stor kunnskap om bebyggelsen på strekningen.

Selv om Tännforsen befinner seg mindre enn to timers biltur fra Verdalsøra, er det mange verdalinger som ikke har tatt avstikkeren fra mellomriksvegen på handleturen til Åre. I hvert fall ikke om vinteren. For det er på den tida av året den største attraksjonen finnes - nemlig Tännforsen Igloo.

Mesterverk
Den er et mesterverk, bygget av snø og is, ved nedre del av fossen. Byggverket er stort. Det består av flere rom - med «Stora salen» som det største. Her er det sitteplasser for over 100 personer. Salen er også kalt iskapellet, innredet med alter.

Det var Tännforsen Turiststasjons eier, Nicklas Hagelbeck, som viste turfolket fra Verdal rundt. Han fortalte generelt om Tännforsen - om dens historie og om dagens virksomhet ved turiststasjonen. Årlig er det 50.000 personer som besøker den kjente fossen. Det loddrettet vannfallet er på vel 30 meter, med en bredde på 60 meter. Tännforsen benevnes som Sveriges største foss. Det skyldes nok mer den store vassføringen enn selve høyden på fossen.

«Sveriges Niagara» ble Tännforsen en gang kalt av en besøkende. Akkurat det utsagnet har ikke turiststasjonen stukket under stol. Størst er fossen selvsagt under vårflommen, man kanskje vakrest om vinteren, er det mange som mener.


Her ved Tännforsen Igloo er det fortsatt snøføre. Men vedvarende mildvær tærer hardt på det vinterskapte byggverket, som sto ferdig ved juletider.

Sju par viet
Det er ingen stor markedsføring av Tännforsen Igloo. Likevel er den etter 15 år blitt ganske kjent. Nicklas Hegelbeck forteller at det hittil denne vinteren er viet sju par i igloen - tre kirkelig og fire borgerlig.

Helt lik er ikke igloen fra år til år. I år har den balkong, selvsagt vendt mot fossen. Ellers er det vinterlige byggverket svært innholdsrikt, med mange ganger og flere rom.

Etter turen ned til den islagte fossen og igloen, samlet turfolket seg i restauranten på turiststasjonen til lunsj. Det ble en trivelig samling før heimturen.

Det er første gang Verdal historielag har vintertur på programmet, forteller leder i turutvalget Johannes Overmo. I fjor sommer hadde laget tre turer, med stor oppslutning. Om lag 40 personer var med til Tännforsen.


Dette er alteret i iskapellet, eller «stora salen», som turiststasjonen kaller denne delen av igloen. Rommet, formet som et amfi, byr på sitteplass til om lag 100 personer.

........................
Tekst og foto:

Jon Holmlimo

 

Hjemmesiden til De Værdalske Befestninger