Søk på  historielagets hjemmeside.
Aktiviteter
Styre, utvalg og om historielaget..
Årbøker og diverse publikasjoner...
Kirkene i Verdal
Lenker
Minnesmerker og bautaer...
Verdalsraset...
Diverse presseomtale av historielaget...
Diverse saker...
Gate- og vegnavn i Verdal kommune
Kulturskatter...
Sagn og historier fra Verdal.Nyheter fra Verdal historielag

Malsåspelet:
Manus:
Hans Rotmo

Hovedrolle:
Jens Roksvåg
Sted:
Bjartan Samfunnshus

..................

Verdal historielags gruvetur i Malsådalen

LAGT UT PÅ NETT:
21.02.2017

Startsiden Aktiviteter Kulturskatter Lenker Minnesmerker Organisatorisk Publiksjoner

Malsåspelet: Latter — vemod — sorg


Arbeidskamerater med bøyde hoder rundt båra med liket av Carl Magni Petterson.

Publikum kommer inn i det mørklagte lokalet i Bjartan Samfunnshus. Folk hører bankelyder — stål mot stein. Det vandrer arbeidskarer med lykter over scenen midt på golvet. Dysterheten er sterk. Om noen minutter framføres Malsåspelet — på dagen og nesten på timen 100 år etter at 24-årige Carl Magni Pettersson fra Småland i Sverige mistet livet i en ulykke i Malså gruver - 20. februar 1917.

Malsåspelet framføres for tredje gang. De to første var i 1993 og 2000. Det er helgådalingen Hans Rotmo som har skrevet manus, oppildnet av en artikkelserie i Helgådalsnytt om Malså gruver i 1991. Arnulf Haga sto for regien i de første forestillingene. Nå er det Kalle Garli som med stø hand forvandler manus til teater.

Et hardt liv
Forestillingen byr på alle livets ingredienser - latter, vemod og sorg. Gruvefolket i Malsådalen levde et hardt liv, med farefullt arbeid og ville, søkkvåte fester. Arbeidskamerater står tårevåte ved båra med liket av Carl Magni Petterson. Bare en liten time etter sitter de og spiller tjueett med penger på bordet og banner så det lyser. Sterke kontraster som er godt formidlet.


Her har kleshandler Løvstad hoppet opp på bordet som aktiv festdeltaker på brakka i Malsådalen. Det er Rune Sellæg som tolker rollen. Foran helt til venstre på benken sitter Carl Magni Petterson med gitar.

Den svenske gruvearbeideren spilles for tredje gang av Jens Roksvåg. Seks av aktørene har vært med fra første gangs oppføring i 1993. Det er satt opp flere forestillinger, helt fram til 12. mars. Teaterlokalet er svært lite for en oppsetning av denne type - med scene midt på golvet, musikere og kor. Men for publikum er Bjartan samfunnshus perfekt. Nærheten til skuespillerne kunne ikke vært bedre.

Dokumentarisk
Malsåspelet er dokumentarisk. Skuespillerne opptrer med riktige navn på personer som hadde sitt virke i gruva for 100 år siden. Mange var svensker. Carl Magni Petterson kom til Malså gruver for å tjene penger før han skulle gifte seg med sin forlovede Täkla Järn.

Håvard Elnes forteller i sin artikkel om den forulykkede Carl Magni Pettersons siste skift (Helgådalsnytt 1991) at da de åpnet hans koffert, kom til syne et stort bilde av en vakker flicka. Her fant de også adressen til hans forlovede. Det siste brevet hun fikk fra Malsådalen var et dødsbudskap.

Den forulykkede svenske rallaren ble stedt til hvile på Vuku kirkegård 3. mars 1917. Nesten alle av hans arbeids- kamerater var til stede ved begravelsen. I 2002 ble det reist en minnestein på Pettersons grav. Det skjedde etter initiativ fra Helgådal idrettslag. Steinen ble hentet fra gruveområdet i Malsådalen. Det er idrettslagets teatergruppe som står bak teateroppsetningen.

...................
Tekst og foto:
Jon Holmlimo

I august2002 fikk Carl Magni Pettersons gravsted på Vuku kirkegård en minnestein, hentet fra gruve- området i Malsådalen. Teksten: HÄR VILAR DEN I MALSÅ GRUVA OMKOMNE SVENSKE CARL MAGNI PETTERSON *13-8-1893 + 20-2-1917 STENEN REST AV HELGÅDAL IDRETTSLAG OCH BRORSBARNEN

Jens Roksvåg puster ut - kort tid etter at han var i rollen som den forulykkede Carl Magni Petterson. Roksvåg hadde også hovedrollen da Malsåspelet for første gang ble oppført i 1993.