Søk på  historielagets hjemmeside.
Aktiviteter
Styre, utvalg og om historielaget..
Årbøker og diverse publikasjoner...
Kirkene i Verdal
Lenker
Minnesmerker og bautaer...
Verdalsraset...
Diverse presseomtale av historielaget...
Diverse saker...
Gate- og vegnavn i Verdal kommune
Kulturskatter...
Sagn og historier fra Verdal.

Nyheter fra Verdal historielag

Tekst og foto:
Jon Holmlimo

TIDLIGERE:
Historisk rundtur i Innherred 9. april

LAGT UT PÅ NETT:
11.04.11

Startsiden Aktiviteter Kulturskatter Lenker Minnesmerker Organisatorisk Publiksjoner

Krigen fortsatt et viktig tema


Her fra Moparken på Verdalsøra, der Øystein Walberg orienterte om krigshandlingene i området 21. april 1940 og dessuten la på blomster ved minnesmerket. Flaggvakt er Per Jarle Eriksen (t.v.) og Einar Svee med det britiske flagget. Begge fra Levanger. De bærer 1905-dragonuniform.

Når vi snakker om krigen, tenker godt voksne nordmenn fortsatt på andre verdenskrig. Da vi for 71 år siden, tirsdag 9. april, ble overfalt og hærtatt av Hitler-Tyskland. Norgeshistoriens alvorligste drama pågikk i drøye fem år. Totalt 10262 nordmenn mistet livet under krigen. I dette tallet er også 689 drepte norske frontkjempere i tysk tjeneste regnet med.

Lørdag 9. april hadde Innherred Forsvarsforening invitert til en rundtur i Inn-Trøndelag til steder der det var kamp- handlinger i aprildagene 1940. For foreningen var tiltaket et blinkskudd. En fullsatt buss startet klokka 9.00 fra Rinnleiret og var tilbake sju timer senere, etter å ha besøkt en rekke steder - fra Verdalsøra lengst i sør til Tangen ved Snåsavatnet i Stod i nord. Her var det 3. mai en togkollisjon som førte til at åtte soldater ble drept og 30-40 såret. Det var et nordgående tog med tropper fra IR 14, Helgelandsbataljonen, som ble rammet.

Reiseleder på turen var Øystein Walberg, tidligere kaptein i Heimevernet og nå leder i den lokale forsvars- foreningen. Han trengte ingen assistanse for å fortelle om kampene på Verdalsøra søndag 21. april. Derimot hadde arrangøren sørget for at lokal ekspertise orienterte på de ulike øvrige stoppestedene.

På følgende steder er det krigsminnesmerker hvor det ble lagt ned blomster: Moparken på Verdalsøra, Krogs gård på Sandvollan, Steinkjer - på tidligere Steinkjersannans område og på Tangen i Stod.

Det som spesielt gledet foreningsleder Walberg med rundturen, var at reisefølget ikke bare besto av gråhårede menn. Flere kvinner og mange yngre menn, til og med en gutt i skolealder, var turdeltakere.

Tekst og foto: Jon Holmlimo