Søk på  historielagets hjemmeside.
Aktiviteter
Styre, utvalg og om historielaget..
Årbøker og diverse publikasjoner...
Kirkene i Verdal
Lenker
Minnesmerker og bautaer...
Verdalsraset...
Diverse presseomtale av historielaget...
Diverse saker...
Gate- og vegnavn i Verdal kommune
Kulturskatter...
Sagn og historier fra Verdal.

Nyheter fra Verdal historielag

Omtale om jubileumsboka om Jamtlansvegen

LAGT UT PÅ NETT:
25.10.2015

Startsiden Aktiviteter Kulturskatter Lenker Minnesmerker Organisatorisk Publiksjoner

 

Historielaget markerte vegjubileum


Mange var med på bussturen langs Jamtlandsvegen. På rasteplassen ved Innsvatnet var det en lengre stopp.

Historielaget hadde lørdag 24. oktober invitert til busstur langs Jamtlandsvegen - fra E6 i Vinne til Melen i Jamtland. Om lag 40 historieinteresserte var med i Sende-bussen som klokka 12 satte kursen mot vårt naboland i øst.

Bussturen var trolig den eneste markeringen av 150-årsjubileet for fylkesveg 72 - Jamtlandsvegen. Datoen for den offisielle åpningen av vegen var 27. oktober 1865.

Det var utrolig mye verdalshistorie som ble servert på turen, som ble ledet av Roald Veimo. Sammen med to andre i redaksjonen som har laget boka om Jamtlandsvegen, som ble presentert 22. oktober, ble passasjerene loset langs vegen. Både Svein Guddingsmo og Ronald Inndal hadde mye å berette. Ikke minst Guddingsmo, som i jubileumsboka har skrevet en svært fyldig artikkel om stedsnavn. Også Åsmund Karlgård, svært godt kjent i dalføret, var med i kvartetten som fortalte om stedsnavn.

Det kulturelle innslaget sørget Solveig Ness for, ved å framføre et dikt om en vegstrekning i Ness. Stedet for diktlesningen, Nesskorsen, var ikke tilfeldig valgt.

På tilbaketuren fra Melen var det en timeslang kaffestopp i Sul samfunnshus.Turarrangøren hadde sørget for mer enn nykokt kaffe, karbonader og gode kaker. Det ble også vartet opp med fengende fiolinmusikk av Ingrid Hojem og Anders Ekren.

Historielagets tur var den femte i år. Det er flere enn vanlig. - Den siste turen ble planlagt da det ble klart at historielaget skulle komme med en jubileumsbok i slutten av oktober, forteller Johannes Overmo, som er leder i lagets turutvalget. Under kafferasten i Sul var det anledning for turdeltakerne å kjøpe den rykende ferske historielagsboka.

.................
Tekst og foto:

Jon Holmlimo


Her orienterer Roald Veimo, redaktør for boka «Jamtlandsvegen 150 år», om St. Olavs bru ved Innsvatnet. Den gamle brua ble pensjonert i 1986, da den ble erstattet. I forgrunnen turens yngste deltaker, historieinteresserte Jan Roar Skavhaug fra Inndalen.