Søk på  historielagets hjemmeside.
Aktiviteter
Styre, utvalg og om historielaget..
Årbøker og diverse publikasjoner...
Kirkene i Verdal
Lenker
Minnesmerker og bautaer...
Verdalsraset...
Diverse presseomtale av historielaget...
Diverse saker...
Gate- og vegnavn i Verdal kommune
Kulturskatter...
Sagn og historier fra Verdal.

 


Svartkaffe


Nyheter fra Verdal historielag

LAGT UT PÅ NETT:
05.09.2016

Startsiden Aktiviteter Kulturskatter Lenker Minnesmerker Organisatorisk Publiksjoner

Årets grauttur til Skjækerdalen


Om ikke Verdal historielags grautfok kom til dekket bord i Skjækerdalen, var det i hvert fall ett langbord. Det var Lars Grande som kom med bord og seter. Mange hadde med egne stoler.

Historielaget hadde lørdag 4. september invitert til årets grauttur. Den var lagt langt til fjells, nesten åtte kilometer fra Åkran, etter bomvegen på nordsida av Skjækerdalen. Over 40 personer deltok.

Det var leder i historielagets turutvalg som hadde gjort den store bommerten. Han hadde glemt å bestille godvær. Hele formiddagen var det vedvarende silregn. Turleder Johannes Overmo hadde selvsagt en unnskyldning: Høyere makter hadde etter hvert blitt mindre å stole på etter mange kirkeutmeldinger…

Fire turer
Men turfolket i historielaget er til å stole på. Det er nesten alltid stor oppslutning om lagets utflukter. Turen til Skjækerdalen var årets fjerde. Den første turen gikk til Sakshaug gamle kirke i Inderøy, den neste var en kveldstur til Steinsvåttan, Visborgstøtta og Stene skanse i Verdal. Etter invitasjon fra Ogndal historielag var verdalinger med på en svært vellykket tur til Gruvfjellet i Mokk.

Det må tilføyes at årets grauttur opprinnelig var planlagt til Nordenget gårdsmuseum i Markabygda. Den måtte avlyses på grunn av alt for liten påmelding. Det er svært sjelden at slikt skjer. Turutvalget innrømmer at 23. juni var feil tidspunkt. Overmo håper at det kommende år kan bli aktuelt å legge en tur til det svært interessante gårdsmuseet.

Skjækerdalen er en lang dal i Verdal. Den gang apostlenes hester var eneste framkomstmiddel, ble det regnet seks timers marsj fra Åkran til Skjækervatnet. Nå har Værdalsbruket en bortimot åtte kilometer langt skogsbilveg som går nesten bort til grensa til Blåfjella-Skjækerfjella nasjonalpark.

Mange setervoller
I tidligere tider var det mange setervoller i Skjækerdalen. Tinsvollen og Vollavollen er de to nærmeste Åkran. De ble ifølge boka «Seterbruket i Verdal» drevet til like etter andre verdenskrig. På sørsida av dalen er det Bynavollen som er nærmest bygda, om lag tre kilometer fra Skjækermoen. Setra ble drevet til 1949.


Aud og Per Johan Jermstad var godt forberedt på å innta lørdagens middag langt til fjells.

Under lørdagens grautservering i Skjækerdalen var det derfor ingen setertaus som inviterte til bords. Men turlagets Eystein Ness, Anne Mari Slottemo og Ivar Lerfald var gode erstattere. Turleder Johannes Overmo, tidligere bankmann, ordet opp med det finansielle. Han slapp beskyldninger om utspekulerte triks for å oppnå et godt driftsresultat. Med 50 kroner for rømmegraut, spektemat med flatbrød og saft unngikk han protester… At historielaget ikke er i nærheten av fattigdomsgrensa kan også ha betydning.

.................
Tekst og foto:
Jon Holmlimo


Turutvalgets Eystein Ness betjente grautausa i Skjækerdalen. I oransje lue Johannes Overmo som hadde ansvaret for finansene.
Ivar Lerfald betjente svartkjelen. I forgrunnen Steinar Nakrem.
...

..........................................................................................................................................................

Rigmor Nakrem
Fra Rigmor Nakrem på Facebookgruppa «Mimregruppe for ørabyggi og ainna verdalinga»

har vi fått lov å legge ut dette bildet:


Selv om det var regnvær, ble det en trivelig tur lell. Er evig takknemmelig for at jeg fikk være med på denne turen til vakre Skjækerdalen. Synd at den er så lite tilgjengelig for allmenheten.