Søk på  historielagets hjemmeside.
Aktiviteter
Styre, utvalg og om historielaget..
Årbøker og diverse publikasjoner...
Kirkene i Verdal
Lenker
Minnesmerker og bautaer...
Verdalsraset...
Diverse presseomtale av historielaget...
Diverse saker...
Gate- og vegnavn i Verdal kommune
Kulturskatter...
Sagn og historier fra Verdal.

SE OGSÅ:
Innbydelsen til turen

«RØMMEGRØTTUREN»
2012:

110 i kø for
rømmegrøt
i Skjækerdalen
!

Nyheter fra Verdal historielag

LAGT UT PÅ NETT:
11.06.2014

Startsiden Aktiviteter Kulturskatter Lenker Minnesmerker Organisatorisk Publiksjoner

Over 130 på grauttur i fjellet


Folksomt: Det var folksomt på Austre Juldalsvollen i går. Turen var den tredje i Verdal historielags regi i år - og den som samlet mest folk.

9. juni, som var 2. pinsedag, hadde historielaget sin tredje tur i år. Den gikk til Juldalen i Helgådal. Over 130 personer var med på turen, som foregikk med personbiler.

For de mange nedlagte setervollene i Juldalen ligger ikke ved allfarveg. En over 10 kilometer lang skogsbilveg fører dit. Det er en bomveg, som Værdalsbruket AS hadde åpnet for anledningen. Ved vegbommen, der det var samling i 14-tida, organiserte Ivar Lerfald i turutvalget transporten. Hovedpoenget var at bilene ble fylt opp, for å redusere antall kjøretøy. Det har ganske sikkert aldri vært så mye folk samlet på en gang på disse trakter.

Gebyrfri rømmegraut
Leder i historielagets turutvalg, Johannes Overmo, registrerte at 132 personer benyttet anledningen til å innta et måltid rømmegraut, med tilhørende spekemat og saft. Den tidligere bankmannen benyttet ikke anledningen å plusse på gebyr på de femti kronene måltidet kos
tet…

Kjell Minsaas (85) var engasjert til å fortelle om Juldalen. Han kunne sikkert brukt hele dagen på å øse ut sine kunnskaper om området, der han har drevet elgjakt i 49 år. Han fortalte at han i denne perioden hadde vært med på å frakte fram 270 dyr. Det han ikke snakket om, var at han selv hadde felt 104 av dem.

Høydepunktet på turen til Juldalen var rømmegraut-måltidet på Austre Juldalsvollen, som tilhører Austgrunnan. Og her steg røyken opp fra murpipa da den lange bilkortesjen ankom setra. - Da jeg fikk høre at historielaget skulle på tur til Juldalen, visste jeg at jeg måtte hit for å fyre opp i ovnen, sa Solbjørg Grunnan, som inntok rømmegrauten i seterhusa på den velstelte Grunnanvollen sammen med Marta Okkenhaug og Eldbjørg Benum.

«Gustav Orsa-koia»
En ganske stor gruppe av turdeltakerne ble med Eystein Ness innover dalen for å se de etter hvert få restene av «Gustav Orsa-koia». Navnet kommer av at Gustav Olsen Væren sammen med kona overvintret her under skogsdrift omkring 1916.

Historielagets turutvalg har planlagt tur til Skalstugan i Sverige allerede lørdag 28. juni. Her blir deltakelsen begrenset til 50 personer. Det skyldes at skal være omvisning i bygningene. Derfor blir det påmelding til turen, forteller turleder Johannes Overmo.

.................
Tekst og foto:

Jon Holmlimo


Rømmegrautsalg: Her klart for rømmegrautsalg - turleder Johannes Overmo og Anne Marie Slottemo.


Rømmegrauten smakte godt - Arnfinn Marken (t.v.) og brødrene Oddmund og Per-Johan Jermstad. Gården Jermstad hadde for øvrig seter på Fremmer-Julsdalsvollen. Den var i bruk til slutten av 1800-tallet. Seter- drifta ble tatt opp på ny i 1935 - da sammen med Lundskin, Breding vestre og Breding austre.


Solbjørg Grunnan (t.h.) spiste rømmegrauten innendørs sammen med Eldbjørg Benum (t.v.) og Marta Okkenhaug.


Medlem i historielagets turutvalg, Eystein Ness (t.v.) og Kjell Minsaas informerte om Juldalen.